Jezsuiták Kalocsán

2017. május 5-én délután 18 órakor kerül megrendezésre A Mária-enciklopédia és Kalocsa, 1950 kötetek bemutatója Lakatos Adél, a KFL levéltárosa és dr. Lakatos Andor, a KFL levéltárvezetője előadásaival. A programot kerekasztal-beszélgetés zárja, moderátor: Sajgó Szabolcs SJ.

Májusban, a Szűzanya hónapjában emlékezünk meg a jezsuiták és Kalocsa kapcsolatáról, a Mária-tisztelet szerepéről és változásairól a kalocsai egyházmegye és a rend életében. 1860-ban, érseki hívásra néhány jezsuita szerzetes érkezett Kalocsára, de első éveiket még kellemetlen közéleti és politikai támadások kísérték. Két évtizeden belül viszont Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter az ország legjobb intézményei közé sorolta a jezsuiták kalocsai főgimnáziumát egy országgyűlési beszédében. Hogyan lett a „lélekvesztőből” „zászlóshajó”? Mi volt az intézmény sikerének titka? Mitől volt a jezsuita nevelés jellegzetes, milyen szerepet játszott mindebben a Mária-tisztelet? Hogyan hatott egymásra a rend és az egyházmegye? Milyen volt a kultusz képi-művészeti megjelenése? Csúcspontként értékelhető-e a folyamatban 1950, amikor Mária-enciklopédia kiadását tervezték?
2017. május 5-én, a Párbeszéd Házában, 18 órakor kezdődő program (könyvbemutató, előadások, kerekasztal-beszélgetés) keretében ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat, kalocsai és budapesti közreműködők segítségével.