A Szent Ignác-év logója

Arturo Sosa jezsuita generális 2019-ben hirdette meg a Szent Ignác megtérésének 500. évfordulóján kezdődő jubileumi emlékévet a rendalapító tiszteletére.

1521. május 20-án Íñigo López de Loyola lábát ágyúgolyó találta el, és ez a sérülés indította el azon a hosszú és kanyargós úton, amely többek között a Lelkigyakorlatok megírásán és a Jézus Társasága megalapításán át végső soron magához Jézus Krisztushoz vezette.

Szent Ignác felépülése alatt az ágyban olvas, Szent Ignác  életének illusztrációi, rézmetszet, 1609
Szent Ignác felépülése alatt az ágyban olvas, Szent Ignác  életének illusztrációi, rézmetszet, 1609

Az Egyház Ignác földi halálának, azaz mennyei születésének napját, július 31-ét évről évre megünnepli, hiszen 1622. március 12-én XV. Gergely pápa a szentek sorába iktatta a jezsuiták atyját. Ennek az eseménynek a 400. évfordulója szintén a most kezdődő emlékév folyamán köszönt ránk. A világszerte megtartott ünnepségsorozat 2022. július 31-én, Szent Ignác napján ér véget. A cél a konkrét történelmi személy példáján keresztül utat találni Krisztus felé, vagy ahogy az emlékév nemzetközi mottója kifejezi: "mindent új szemmel látni Krisztusban." A magyarországi jezsuiták - akik a jubileum jelmondatát így fogalmazták meg: "Megtalálni Istent mindenben" - maguk is számtalan programmal és kiadvánnyal készülnek az előttünk álló bő egy esztendőre. Részletes információ ezekről itt olvasható. A levéltár ezek közül elsősorban egy, a hazai jezsuiták történetét bemutató, a széles olvasóközönségnek szánt, gazdagon illusztrált kötet kiadásában érintett, melyről további híreket hamarosan ugyanitt közölni fogunk. A történelem iránt érdeklődőknek ajánljuk emellett Szent Ignác új magyar nyelvű életrajzát, a fiatalabbaknak a szent életét bemutató rajzfilmet, valamint a megtérés lelki folyamatába is bepillantást engedő őszi kiállítást a Párbeszéd Házában. Különösen izgalmasnak ígérkezik "A misszió - De mit adtak nekünk a jezsuiták?"  című társasjáték a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya és a Múlt-kor történelmi magazin közös fejlesztésében. Mindezekről folyamatosan bővülő információkat a fenti linken lehet majd találni az emlékév folyamán, de a legfontosabb fejleményekről itt is igyekszünk beszámolni.

Jezsuita Levéltár küldte be időpontban