Laskai Osvát prédikációs gyűjteménye

A Rendtörténeti Könyvtár régi könyves állományának féltett kincse az intézmény legrégebbi kötete, Laskai Osvát ferences szerzetes 1506-ban, az elzászi Hagenauban (ma Haguenau, Franciaország) kiadott Quadragesimale bige salutis című prédikációs gyűjteménye. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával most a rossz állapotban lévő, több mint 500 éves kötet visszanyerte régi fényét a Pre-Con Bt. restaurátorműhelyének köszönhetően.

Laskai Osvát prédikációs gyűjteménye

Az NKA 2013/II. félévében megítélt támogatásának köszönhetően az addig a már igen rossz állapotban lévő kötet restaurálása 2014 folyamán megtörtént. A restaurálás előtt a könyv kötése sérült volt, erősen megkopott, a gerincrész teljesen hiányzott, a kapcsok leszakadtak, elvesztek. A könyvlapok szennyezettek voltak, sötét vízfoltok voltak rajtuk láthatóak, több helyen rovarrágás nyoma is látható volt. A kötet fűzése megtört, emiatt a könyvtest szétnyílt, az elülső kötéstábla le is vált.

A teljes restaurálás során a könyvtestet kiemelték a kötésből, ívekre és lapokra szedték a könyvet. A vízérzékeny tintát levédték a restaurálási munka megkezdése előtt. Ezt követően a papíranyag száraz tisztítását ecsettel és radírporral végezték el. A lapok tisztítását meleg vizes áztatással, felületaktív anyag felhasználásával folytatták. A kötés borítóanyagát szilikonos bőrtisztító folyadékkal tisztították meg.

Laskai Osvát prédikációs gyűjteménye

A papíranyag sérüléseit, apró hiányait (rovarrágások) kézi javítással, japán papír felhasználásával javították ki. Ezt követően a fűzést az eredeti módon, három dupla kenderbindre, az eredeti kötés szerkezetének megfelelő segédelemekkel ellátva készítették el. A könyvtest gerincét az eredetivel megegyező módon alakították ki.

A betáblázás az eredeti, kijavított fatáblák felhasználásával, történt. A borítás hiányait megfelelően előkészített és megfestett bőrrel pótolták alá, majd az eredeti bőrborítást visszaillesztették a táblákra. A hiányzó kapcsokat analógiák alapján a kötet korának megfelelően készítették el és szerelték fel.

A kötet restaurálás előtt fizikai sérülései miatt rendkívül sérülékeny volt, fennállt a további károsodások veszélye. A restaurált könyv kezelhető, raktározása és kiállítása biztonságossá vált. A kötetet az előzetesen helyszíni állományvédelmi munka során megtisztított, konzervált állományú Díszkönyvtár helyiségében, külön kiállítóvitrinben kívánják elhelyezni, ahol méltó helye lesz ennek a különlegesen szép, ritka példánynak.

Laskai Osvát prédikációs könyve

A teljes restaurátori dokumentáció letöltése: jezsuita_lt_beszamolo

admin_regi_weblap küldte be időpontban