Május 20-án kezdődik a Szent Ignác emlékév

Arturo Sosa jezsuita generális 2019-ben hirdette meg a Szent Ignác megtérésének 500. évfordulóján kezdődő jubileumi emlékévet a rendalapító tiszteletére.

1521. május 20-án Íñigo López de Loyola lábát ágyúgolyó találta el, és ez a sérülés indította el azon a hosszú és kanyargós úton, amely többek között a Lelkigyakorlatok megírásán és a Jézus Társasága megalapításán át végső soron magához Jézus Krisztushoz vezette.

Az Egyház Ignác földi halálának, azaz mennyei születésének napját, július 31-ét évről évre megünnepli, hiszen 1622. március 12-én XV. Gergely pápa a szentek sorába iktatta a jezsuiták atyját. Ennek az eseménynek a 400. évfordulója szintén a most kezdődő emlékév folyamán köszönt ránk. A világszerte megtartott ünnepségsorozat 2022. július 31-én, Szent Ignác napján ér véget. A cél a konkrét történelmi személy példáján keresztül utat találni Krisztus felé, vagy ahogy az emlékév nemzetközi mottója kifejezi: “mindent új szemmel látni Krisztusban.”

A magyarországi jezsuiták – akik a jubileum jelmondatát így fogalmazták meg: “Megtalálni Istent mindenben” – maguk is számtalan programmal és kiadvánnyal készülnek az előttünk álló bő egy esztendőre. Részletes információ ezekről itt olvasható.

A levéltár ezek közül elsősorban egy, a hazai jezsuiták történetét bemutató, a széles olvasóközönségnek szánt, gazdagon illusztrált kötet kiadásában érintett, melyről további híreket hamarosan ugyanitt közölni fogunk.

A történelem iránt érdeklődőknek ajánljuk emellett Szent Ignác új magyar nyelvű életrajzát, a fiatalabbaknak a szent életét bemutató rajzfilmet, valamint a megtérés lelki folyamatába is bepillantást engedő őszi kiállítást a Párbeszéd Házában. Különösen izgalmasnak ígérkezik “A misszió – De mit adtak nekünk a jezsuiták?”  című társasjáték a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya és a Múlt-kor történelmi magazin közös fejlesztésében. Mindezekről folyamatosan bővülő információkat a fenti linken lehet majd találni az emlékév folyamán, de a legfontosabb fejleményekről itt is igyekszünk beszámolni.