Frissült a levéltárunk Kutatási Szabályzata

Kedves Kutatóink!

2024. július 1-től András Attila SJ tartományfőnök jóváhagyásával megújult a levéltárunk Kutatási Szabályzata és szolgáltatásaink díjszabása.

Április elejétől újra egész héten nyitva vagyunk

Kedves Kutatóink!

Örömmel adjuk hírül, hogy április elejétől újra minden munkanapon, azaz hétfőtől péntekig 10-18 óra között lehetséges nálunk a személyesen végzett kutatás. Szeretettel várunk mindenkit előzetes emailes bejelentkezés és időpont-egyeztetés után.

Karácsony és téli szünet

Kedves Kutatóink, Látogatóink, Barátaink!

2023. december 15-től 2024. január 8-ig a levéltárunk zárva tart. Szeretettel várunk mindenkit jövő év január 9-től, továbbra is a csökkentett téli nyitvatartási időben (K-Cs 10-18).

Beszámoló - a székelyudvarhelyi jezsuita kiállításon jártunk

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban októberben jezsuita kiállítás nyílt "Mindent Isten nagyobb dicsőségére – Jezsuiták Erdélyben" címmel, melyet november közepén fel is kerestünk. A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának Levéltára a kiállítás céljára huszonnyolc tárgyat adott kölcsön

Újonnan beszerzett könyvtörténeti érdekességek a Rendtörténeti Könyvtárban

Idén több értékes régi könyvvel gyarapodott könyvállományunk, ezek közül most négyet szeretnénk bemutatni. Egy kötet a jezsuiták kassai kollégiumának nyomdájában készült, a többi három a nagyszombatiban.

 

Téli nyitvatartás

Kedves Kutatóink, Látogatóink, Barátaink!

2023. november 6-tól 2024. február 28-ig a téli nyitvatartási rend szerint látogatható a levéltárunk, azaz keddtől csütörtökig 10-18 óra között várjuk Önöket.

Egy lappangó freskóterv Kelényi Tibor SJ hagyatékából Jeges Ernő Budapest-Felsővízivárosi Szent Anna-templomba készített freskóterve

Jeges Ernő grafikus- és festőművész 1937-ben pályázatra készítette el a Szent Anna-templom mennyezeti freskótervét, ami Kelényi Tibor jezsuita hagyatékából került elő. Terve végül nem valósult meg, de a vázlatot a vízivárosi templom 20. századi művészettörténetének fontos darabjaként tarjuk számon.

A cseh jezsuita rendtartomány 400. születésnapjára — „400 anniversarium Provinciae Bohemiae Societatis Jesu”

A cseh jezsuita rendtartomány a közép-európai régióban egyedülálló jubileumot ünnepelt 2023. szeptember 23-án: az alapítás 400. évfordulóját. A jeles alkalomból a Cseh Tudományos Akadémia Történeti Intézete és a prágai Károly Egyetem Katolikus Teológiai Tanszéke tudományos konferenciát szervezett.