1956-os fotók a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának Levéltárában

A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának Levéltára az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójának tiszteletére közzéteszi a fotótárában található 1956-os témájú fényképeket. Három képsorozat maradt fenn a gyűjteményben, melyek három különféle aspektusból láttatják a forradalmat és következményeit.
Az első sorozat 1956 október-novemberben készült budapesti felvételeket tartalmaz, megrázó képeket a romos házakról, utcákról és egyes eseményekről. A második sorozat egy (feltehetőleg) ausztriai menekülttáborban készült az 56-os magyar menekültek körében, a képeket Hollandiában hívták elő és minden bizonnyal a helyszínen járt németalföldi fotóművészek, -riporterek alkotásai. A harmadik sorozat Maróthy László képeit tartalmazza, és olyan magyar fiatalokat ábrázol, akik 1957-ben Belgiumba indultak Belgrádból vonattal, hogy ott a leuveni egyetemen megkezdjék tanulmányaikat. Egyetemi éveik alatt lakóhelyüket az ott működő, jezsuita vezetésű Collegium Hungaricum biztosította, melynek a felvételek készítője is lakója volt. Az első sorozat egy magánszemélytől, a másik kettő pedig a leuveni Collegium Hungaricum levéltárából került hozzánk.
A képek további felhasználása a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának Levéltára engedélyéhez és díjfizetéshez kötött, valamint kizárólag az őrzési hely feltüntetésével lehetséges.