A "Kegyes Isten kedvezéséből..." Szluha János Nepomuk SJ brazíliai misszionárius levelei című kötet borítójának részlete

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Jezsuita Kiadó és a Jezsuita Levéltár közös kiadásában megjelentek Szluha János Nepomuk SJ brazíliai misszionárius levelei. A forrásközlést Babarczi Dóra rendezte sajtó alá, és ő is írt a forráskiadványhoz bevezető tanulmányt. A "Kegyes Isten kedvezéséből..." Szluha János Nepomuk SJ brazíliai misszionárius levelei című kötet bemutatójára 2018. november 20-án kedden, 17 órától kerül sor a Párbeszéd Házában.

A könyvbemutatón Sajgó Szabolcs SJ köszöntőjét követően Forgó András, a Pécsi Tudományegyetem docense mutatja be a kötetet, amely egyedülálló forrása a dél-amerikai jezsuita misszió utolsó évtizedének és a magyar misszionáriusok ottani működésének. Bár Szluha János Nepomuk (1723-1803) levelei eddig sem voltak ismeretlenek a történetírás és a jezsuita rendtörténet számára, a Magyar Ferences Levéltárban őrzött leveleket, a Holovics Flórián SJ által készített átírásokat és fordításokat Babarczi Dóra vetette először össze, és készítette elő azokat egy bilingvis, magyar-latin nyelvű kiadásra. Ehhez egy alapos bevezető tanulmányt is írt, amely tágabb történeti és jezsuita rendtörténeti kontextusba helyezi Szluha leveleit.

A könyvbemutató meghívója

A forráskiadvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Jezsuita Levéltár és a Jezsuita Kiadó közös kiadásában, a Kiadó által indított Rendtörténet sorozatban jelent meg. A kötet bemutatójára 2018. november 20-án 17 órától kezdődika Párbeszéd Háza Pedro Arrupe termében. A meghívó ITT letölthető!

 

admin_regi_weblap küldte be időpontban