A kassai vértanúk

Szeptember 7-én emlékezünk meg a magyar jezsuita rendtartomány három védőszentjéről, az 1995-ben II. János Pál pápa által szentté avatott Pongrácz István és Grodecz Menyhért jezsuita atyákról, valamint Kőrösy Márk esztergomi kanonokról. A Jezsuita Levéltár ebből az ünnepi alkalomból mutatja be egy rendezetlen irathagyatékból nemrég, 2015 júliusában előkerült ereklyetartót, a három kassai vértanú csontereklyéjével.

A kassai vértanúk ereklyéi

 Az 1619-ben Kassán, vallási villongások következtében életüket vesztett papok holttestét Pálffy Katalin grófnő kérésére Bethlen Gábor erdélyi fejedelem kiadatta, és így először Alsósebesre, majd a hertneki várba kerültek. 1635-ben a nagyszombati klarisszák, majd 1784-ben a nagyszombati orsolyiták templomában kerültek elhelyezésre a vértanúk.

A 17. századtól már folyamatos volt tiszteletük. Számos kiadvány is foglalkozott vértanúságukkal, így például Michael Tanner 1675. évi munkája is, amelyben egy metszet is megjelent Pongrácz István és Grodecz Menyhért mártíromságáról. A 18. század elején a kassai kollégiumban az ebédlőteremben a kassai mártírok történetéről is olvastak, a nemesi konviktusban Pongráczról festményt is elhelyeztek. 1718-ban a zágrábi kollégiumban a horvát származású Kőrösyről adtak elő színdarabot.Boldoggá avatásukat már 1628-ban kezdeményezte Pázmány Péter érsek, de az csak 1905-ben történt meg, szentté avatásukra pedig 1995-ben került sor.

Tanner: Kassai vértanúk
admin_regi_weblap küldte be időpontban