Rákosi Mátyás jelképes "akasztása"

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának Levéltára online formában megtekinthetővé tette a gyűjteményében található, e témához kapcsolódó fényképeket. A galéria a képre (vagy ide) kattintva érhető el.

A levéltár fényképtára három 1956-os tárgyú képsorozatot őriz, melyek három különféle aspektusból láttatják a forradalmat és következményeit.

Az első sorozat 1956 október-novemberben készült budapesti felvételeket tartalmaz, megrázó képeket a romos házakról, utcákról és egyes eseményekről.

Gyászoló kisgyerek az elesettek emlékét őrző falnál

A második sorozat egy (feltehetőleg) ausztriai menekülttáborban készült az 56-os magyar menekültek körében, a képeket Hollandiában hívták elő.

Kislány babájával játszik egy osztrák menekülttáborban

A harmadik sorozat olyan magyar fiatalokat ábrázol, akik 1957-ben Belgiumba indultak Belgrádból vonattal, hogy ott a leuveni egyetemen megkezdjék tanulmányaikat. Egyetemi éveik alatt lakóhelyüket az ott működő, jezsuita vezetésű Collegium Hungaricum biztosította.

Vonattal Belgiumba menekülő fiatalok

Az első sorozat egy magánszemélytől, a másik kettő pedig a leuveni Collegium Hungaricum levéltárából került a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának Levéltárába még a 2000-es években. A "Jezsuiták Magyarországon a kezdetektől napjainkig" címmel idén szeptemberben napvilágot látott kötet munkálatai során kerültek elő a fotóanyag eddig rendezetlen részéből 2020-ban.

A képek pdf-formátumba összefűzve tekinthetők meg a levéltár ingyenes és regisztrációt nem igénylő E-könyvtárában. Az ehhez kapcsolódó E-Archívumban regisztráció után olvashatók a magyarországi jezsuita rendtartomány külföldre menekült tagjait összefogó ún. Sectio II.  1948-57 közötti iratai is. Ez utóbbiak digitalizálása és közzététele még a forradalom 60. évfordulójára történt meg.

Jezsuita Levéltár küldte be időpontban